Tekijöiden oikeuksista

21/04/2009

Olen lukenut Boldrinin ja Levinen kirjan Against intellectual monopoly, jossa he argumentoivat kohtalaisen vahvasti ja pitkäpiimäisesti kaikenlaisia tekijänoikeuksia vastaan. Ensisijainen argumentti on, että niistä ei ole hyötyä yhteisön kannalta, mutta haittaa on sitäkin enemmän.

Kirjoittajat ovat hieman äärimmäisellä kannalla, kuten kirjan nimestä arvata saattaa. Heidän argumenttinsa esimerkiksi lääketutkimukseen ja tietokoneohjelmistojen vapauttamisen suhteen ovat päteviä. Ainakin patentteja ja muita vastaavia olisi hyvä merkittävästi lyhentää. Muutamia vuosia eikä muutamia vuosikymmeniä. Nykyiset järjestelmät haittaavat lääkkeiden myyntiä köyhiin maihin ja luovat keinotekoisia ylihinnoiteltuja tuotteita, mikä ei suinkaan vähennä eläköitymisen hintaa yhteiskunnalle. Ohjelmistopatentit sallivat puolestaan Microsoftin leikkiä käytännön monopoliasemallaan, mikä ei ole erityisen toivottavaa (ellet satu olemaan Microsoftin osakkeissa kiinni).

Taidetta koskevat tekijänoikeudet ovat hieman tikkuisempi asia. Löytyy tutkimuksia, joiden mukaan kyseisten teosten verkkojakelu ei suinkaan vähennä myyntiä, vaan lähinnä kasvattaa sitä; en ole tarkemmin niihin tutustunut, joten en tiedä kuinka paljon iltasanomalehtiä paremmaksi ne panevat tutkimustensa tason suhteen. Lähipiiristä löytyy esimerkkejä molempiin suuntiin. Lisäksi esimerkiksi nettisarjakuvien tekijät yleensä tienaavat vaihtelevilla tavoilla ja laittavat sarjakuvansa ilmaiseksi katsottaviksi; esiintyvät muusikot saavat oikeaa rahaa keikkailusta levyjen toimiessa mainoksina, ja niin edespäin. Sanojani ei ole paljon paperille painettu (vähän kuitenkin), joten voin ihan vapaasti sanoa joo vapaalle kulttuurille; luultavasti pidän tämän mielipiteen, jos satun joskus jotain roolipelitavaraa julkaisemaan (vain ajan kysymys).

Musiikin ja elokuvien tekijänoikeudet aiheuttavat ongelmia. Piraattipuolue on saanut nimensä piratismista, joka (tässä kontekstissa) alunperin tarkoitti laittomien piraattikopioiden tekemistä jostain tuotteesta (itänaapurin toreilta näitä löytynee vieläkin); se on ulotettu koskemaan myös kulttuurin (valitettavasti) laitonta nettilevitystä ja nykyään termi on hyväksytty myös viimeksi mainittujen piraattien keskuudessa ja siirtynyt yleiseen kielenkäyttöön. Tekijänoikeuksia valvovat organisaatiot, kuten RIAA ja MPAA ja Gramex ja Teosto (myös tekijänoikeusmafioina tunnetut), yrittävät kovasti estää nettipiratismia ja kaikkea muutakin piratismia vastaavasti myös. Tämä on peräti hankalaa, ellei ole jotain keinoa valvoa ihmisten käyttäytymistä netissä, tai tarkemmin nettiliikennettä. Siis valvontaa ja Orwellin isoveli-tyylistä meininkiä. Johan kirjesalaisuus murennettiin sähköposteista ja kaikki nettiliikenne laitettiin valvontaan (Lex Nokia). Piraatteja tämä korkeintaan hidastaa vähän, kuten ymmärrettävää on.

Muitakin ongelmia on. Ilmeisesti kirjoja ei saa vuokrata julkisesti ilman kyseeseen tulevan TO-järjestön lupia; myyminen on toki sallittua. Tekopyhyyttä, kulttuurin leviämistä turhaan hidastavaa? Kyllä, sanon minä. Jos päätät tehdä musiikkia ja jaella sitä kaikilla ilmaiseksi, täytyy sen soittamisesta esim. radiossa silti maksaa jälleen TO-järjestölle; tähän sinulla ei ole mitään sanomista. Sitten on vielä Tanskass ja Britanniassa toimiva, tai ainakin toiminut, kiristystoiminta: lähetetään tiedostoja (toivottavasti) jaelleiden perheille uhkailukirjeitä, joissa vaaditaan rahasummaa tai nostetaan älyttömiä oikeusjuttuja lyhyellä varoitusajalla; tietenkin kirjeet lähetetään viikonlopun alkuun, jotta niistä olisi mahdollisimman paljon kiusaa ja rationaaliset vastaukset olisivat harvemmassa. Kaikenlaiset remixaukset (esim. joku musiikkikappale + leikkauksia elokuvista tai peleistä), jollaisia vaikkapa Youtube on pullollaan, ovat myös laittomia. Typerää, mutta totta.

Tällä hetkellä oma kantani on porrasteinen tekijänoikeuksien lyhentäminen johonkin korkeintaan parinkymmenen vuoden tienoille. Vastaavasti porrasteinen patenttien lyhentely. Epäkaupallisen kopioinnin ja kirjojen lainailun laillistaisin. Mahdollisuudet saada tällaisia lakeja läpi ovat pienet, sillä TO-organisaatiot ovat hitusen minua rikkaampia ja poliitikot hitusen minua vanhempia, joten he eivät erityisesti tunne nykyistä teknologiaa erityisen hyvin. Aika taitaa olla minun puolellani.

Taiteilijoista en olisi huolissani: Paljon ei heiltä leikattaisi ja ihmiset kyllä löytävät keinot rahan lypsemiseen. Siinähän ihmiset ovat hyviä.

Mainokset

2 Responses to “Tekijöiden oikeuksista”

  1. Jehnake Says:

    Se mikä tässä tekijänoikeuslaissa tuntuu pelottavalta, on se, että ihan lyhyessä ajassa kaiken maailman suodattimia tuntuu syntyneen kuin tyhjästä. En edes ollut huomannut youtuben karsivan tuotoksistaan esim. videoita, joilla on tekijänoikeuden alaista musiikkia.

    Millä ihmeellä tästä turhanpäiväisestä rajoittamisesta oikein päästään?

  2. Tommi Says:

    Olen samaa mieltä. Piraattipuolue ja EFFI yrittävät. Toivottavasti yritystä on tarpeeksi ja toivottavasti muutkin heräävät.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: