Käyttöjärjestelmistä

14/05/2009

Ensin tiedotusta: Lauantaina on Jyväskylässä Yläkaupungin Yö. Siellä on miekkailua ja muuta potentiaalisesti kiinnostavaa. Myös juttua Linuxista ja niin edespäin, mistä päästäänkin asiaan.

Käyttöjärjestelmä on se juttu, jonka päällä kaikki ohjelmat pyörivät. Jos et tiedä mistä puhun (ja minä en oikeasti tiedä kauhean syvällisesti), niin pari esimerkkiä ovat Windows XP ja Vista. Ne ovat sikäli huonoja esimerkkejä, että ovat päältä katsoen samankaltaisia; samat ohjelmat tuppaavat toimimaan molemmissa, esimerkiksi.

Minä vaihdoin (Arton avustuksella) oman koneeni toimimaan Linux-käyttöjärjestelmällä (OpenSuse, tarkennettuna). Syy tähän on pääasiassa ideologinen; ei tämä Windowsia parempi tai huonompi ole näin peruskäyttäjän näkökulmasta. Vistaa olen käyttänyt enemmän, mutta jälleen peruskäyttäjän näkökulmasta XP ja Vista ovat samanlaisia, paitsi XP on vähemmän ärsyttävä.

Ideologinen syy. Koskapa uskon patenttien olevan haitallista yhteiskunnalle, suosin tarpeeksi vapaita lähestymistapoja tähän hommaan. Tarpeeksi vapaita tarkoittaa, että ketään ei kielletä kehittämästä tai jakamasta ohjelmaa edelleen. (Koodin avoimuus ei minua sinänsä hirveästi kiinnosta, vaikka näenkin sen positiivisena asiana, sillä se helpottaa edellämainittua kehittämistä.)

Mainokset

2 Responses to “Käyttöjärjestelmistä”

  1. ksym Says:

    Toivotaan että eivät ala patentoimaan avointa lähdekoodia :D Tietääkseni sekin _olisi_ mahdollista. Pelottava ajatus.

  2. Tommi Says:

    Ohjelmistopatentit ovat lähes puhtaasti vahingollisia. Hidastavat kehitystä ja sallivat patenttisotia. Paha, paha asia.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: