Leikki ja läheiset

18/05/2009

Viimeksi määrittelin leikin ja annoin esimerkkejä. Nyt kirjoitan hieman lisää leikistä ja erityisesti sen suhteesta lähimmäisyyteen.

Ensimmäinen havainto: Jos voin leikkiä jonkun kanssa niin pidän häntä vähintään kaverina. Leikki yhdistää. Tässä pitää ottaa huomioon, että leikki on laaja käsite. Leikkimiseksi lasken edelleen kaiken tositarkoituksella tehdyn, itsestään motivaation löytävän toiminnan. Syvät keskustelut lasketaan, samoin toisen tuntemaan oppiminen, mikäli toinen on kiinnostava.

Kiinnostava kysymys on: Voiko toisen tuntea leikkimättä hänen kanssaan? Koskapa olen laajentanut leikin käsitettä niin laajaksi kuin nyt olen, voin kohtalaisella varmuudella sanoa, että ei. (Tässä vaiheessa joku filosofi voisi hypätä puskasta ja mainita, että olen laajentanut leikin käsitettä liikaa ja käytän väärin Huizingan käsitettä; jälkimmäinen on totta, ensimmäiseen minulla on syyni.)

Seurauksia. Jos ja vain jos olet leikkinyt minun kanssani niin olet kaverini. Lisäksi minulla on ongelmia ystävystyä pinnallisten ihmisten kanssa; pinnalliseksi kutsun sellaista ihmistä, joka ei halua keskittyä mihinkään, höpöttelee vain tyhjänpäiväisyyksiä. Sulkeutuneet ihmiset eivät yleensä ole ongelma, koska he puhuvat mielellään kiinnostuksen kohteistaan. Sulkeutuneisiin ja pinnallisiin ihmisiin en ole vielä törmännyt; mikäli heitä on olemassa lienevät he kohtalaisen hankalia tavata.

En myöskään ole ihan varma pinnallisten ihmisten olemassaolosta. Kenties he ovat vain ihmisiä, jotka teeskentelevät liikaa eivätkä uskalla tulla esiin hpöpötyksensä alta?

Mainokset

4 Responses to “Leikki ja läheiset”

 1. tammikuu44 Says:

  Suonette anteeksi oheisen leikillisen huomautuksen teidän mahdollisesti hyvinkin syvällisistä ajatuksistanne: miten ihminen voi leikkiä tosissaan?

  Onko jääkiekon pelaaminen leikkiä vai tosissaan oloa?
  Kirjoittiko ja ajatteliko Nietzsche leikillään?
  Sotivatko ihmiset leikillään?

  Tosin suomalaiset ovat jo vuosisatoja käsittäneet leikin pelkäksi pinnalliseksi haahuiluksi, tositoimet alkavat, kun leikin alta paljatuu totuus: ”Joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön.”

  Vielä kerran: leikkiähän tämä vain. Hyvää kevättä ja kesää.

 2. Tommi Says:

  Päivää. Keskustelu ja kommentit ovat täysin sallittuja.

  Olette varmaan aikanasi nähnyt lapsien leikkivän. He syventyvät kovasti leikkiinsä ja menevät siihen mukaan. Tekninen termi tälle on lusorinen asenne, mutta kirjoitan mieluummin suomea. He ottavat leikkimisen vakavasti, vaikka jatkuvasti tietävätkin sen olevan leikkiä. He leikkivät erittäin tosissaan.

  Kun on ikää hieman kertynyt ja lapset pyytävät mukaan leikkimään, on hyvin helppoa suostua ja silti jäädä leikin ulkopuolelle. Nimellisesti osallistua. Pikkupoika leikkii autoilla ja itse istuu vieressä, vähän välillä siirrellen jotain autoa tai kysyen jotain, mutta ei oikeasti osallistuen varsinaiseen leikkiin. Silloin ei leiki tosissaan, teeskentelee vain leikkivänsä.

  En ota kantaa siihen, tehtiinkö jotain leikillään, mutta sen sijaan sanon, onko jokin leikkiä. Nämä ovat merkittävästi eri asioita, varsinkaan, kun käsitykseni leikistä tavallista laajempi.

  Jääkiekon pelaaminen on leikkiä kun sen ottaa tosissaan. Minä kun en osannut (enkä osaa) luistella niin en myöskään ikinä pelannut, eli leikkinyt, jääkiekkoa tosissaan. Lojuin kaukalossa ja katselin kelloa ja ehkä välillä yritin vähän tehdä jotain.

  Nietzscheä en ole ehtinyt lukemaan vielä, joten jätän kommentoimatta. Wittgenstein ainakin ehdottomasti leikki kirjoittaessaan.

  Sota on kuin jääkiekko; jos sen ottaa tosissaan niin se on leikkiä, muuten ei. Ray Bradbury on kirjoittanut oudon novellin juuri tästä; en muista valitettavasti sen nimeä, mutta löytyy kokoelmasta Varhaiset varjot.

  Tosin suomalaiset ovat jo vuosisatoja käsittäneet leikin pelkäksi pinnalliseksi haahuiluksi, tositoimet alkavat, kun leikin alta paljatuu totuus: “Joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön.”

  Kyllä, valitettavasti. Minä tosin tulkitsisin kyseisen sananlaskun hieman eri tavalla.

  Hyvää kesää teillekin.

 3. tammikuu44 Says:

  Päivää,päivää!
  Huomaan itseni söhläriksi: yritin jo kirjoittaa pienen uusintakommentin, mutta kai se hävisi taivaan tuuliin. Nyt uusin yritykseni.

  Olen vallan otettu, että viitsit kommentoida eilista näsäviisasta uhoiluani. Periaatteessa kyllä aavistan, mitä kirjoittamallasi tarkoitat. Mutta joskus tällaista pinnallista maallikkosaarnaajaa pistää vihaksi, kun joku oikein rupeaa ajattelemaan. Olen nimittäin niitä käytännön ihmisiä, jotka yleensä ensin sanoa mäjäyttävät ja sitten vasta miettivät.

  Kouluelämässä vuosikaudet olleena kyllä kaipaisin kouluihinkin sellaista otetta työntekoon, että sitä voitaisiin kutsua leikiksi, tosissaan tehtäväksi ja silti hauskaksi oppimiseksi.

  Mielelläni jatkossakin luen blogiasi ja jos suinkin sallit, kirjoitan jonkin mummumaisen mutinankin, jonka tarkoitus on lähinnä pyytää mielenkiintoiseen asiaan lisäselvitystä.

  Terveisin
  Hymyilevä eläkeläinen

 4. Tommi Says:

  Päivää taasen.

  Kommentti tuli kyllä läpi, mutta WordPress syystä tahi toisesta julkaise sen toisen blogini puolella. Tietokannat solmussa tai jotain. Ongelma tietysti ilmeni juuri, kun olin lähdössä yliopistolle joten en ehtinyt sitä tarkemmin tutkimaan.

  On pelkästään positiivista kun joku vähän tökkii ajattelua; silloin sitä joutuu tarkentamaan ja selventämään myös itselleen. Eli kiitoksia teille kommenteista.

  Olette toki vapaa kyselemään lisäselvitystä ja tekemään muuta vastaavaa; omasta puolestani vastaan mielelläni. Itse asiassa kuka tahansa saa julkaista uudestaan tämän blogin tekstejä, kunhan laittaa linkkiä takaisin ja mainitsee minun nimeni.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: