Vapaa internet

05/01/2010

Ihmisyhteisö joka ei selviä sensuroimattomasta internetistä ansaitsee kohtalonsa.

Vapaasti  ystävääni Artoa lainaten. Idea toivottavasti ei muuttunut hirveästi.

Täytyy myöntää, että lainauksessa on tiettyä ideaa – eikö ihmiskunnan, tai kansakunnan, pitäisi jo tässä vaiheessa omata tiettyä luonnetta?

Toisaalta ympäristö vaikuttaa suuressa määrin käytökseen. Lainauksessa on helppo nähdä oletus siitä, että vapaa tiedon- tai mielipiteidenvälitys on jollakin tavalla neutraali, ideaalinen tai tietyssä mielessä luonnollinen tila ja siis sellainen, josta ihmisten olisi selvittävä näyttääkseen arvonsa. Tehdään siis kaksi oletusta: Että ihmiskunnan olisi näytettävä tai kyettävä näyttämään olevansa selviytymisen tai jonkin muun asian arvoinen ja että kohtalaisen vapaan kommunikaation tila on se, jossa arvoa olisi mitattava.

Jälkimmäinen oletus on mielestäni kyseenalainen – minusta pienyhteisöt toimivat mielekkäämmin ja tälle kannalle on myös perusteita (kulttuuri)evoluution suunnalta.

Ensimmäinen oletus on filosofiselta kannalta kiinnostavampi. Epäilen, että sen voisi perustella kohtalaisen vakuuttavasti jonkin yhteiskuntafilosofisen tai poliittisen kannan taustalle. Ainakin amerikkalaista yrittäjyyshenkisyyttä se tuntuu tukevan ja vastaavasti holhousyhteiskuntaa vastustavan.

Mainokset

4 Responses to “Vapaa internet”


 1. Ensimmäinen oletus on hyvinkin mielenkiintoinen. Se johtaa vastakkainasetteluun että holhousyhteiskunta olisi jotenkin paha asia.

  Mutta onko asia todella näin? Mielestäni tätä ei olla tutkittu tarpeeksi. Veikkaan että yhteiskunta pyrkii aina mahdollisimman optimiin ratkaisuun tilanteessa kuin tilanteessa. Ottaen huomioon miten tietyt ajatukset jakavat ihmiset toisiaan agressiivisesti hylkiviin klikkeihin, voi olla tärkeää että jonkinlaista valvontaa harjoitetaan; etteivät poijjaat ihan toisiaan teloita vaikka eri mieltä olisivatkin.

  Toisaalta sitten holhous eskaloituu siihen että mitään uutta ideaa ei saa esittää koska se voi olla jotain osapuolta järkyttävää.

  Missä ihmeessä menee se veteenpiirretty raja kaikessa tällaisessa? Kuinka monta sormea pitää antaa leikata pois ennenkuin voi todeta että nyt on varpaat turvassa?

  En osaa aforismeja. Sori.

  Toinen oletus on _jo_ _johtanut_ moneenlaisiinkin seurauksiin. Joidenkin mielestä ”valitettavasti”, joidenkin mielestä ”onneksi”:

  http://encyclopediadramatica.com/
  http://boards.4chan.org/b/

  … lisää tähän N-kappaletta shokkisaitteja ja paikkoja joiden ideana on levittää antagoniaa.

  En oikeastaan tohon toiseen oletukseen osaa enempää sanoa, muuta kuin että vahinko on tapahtunut jo. Välttämättä vapaan ilmaisun tarkoituksella, eli totuuden esiin tuomisella, ei ole enää enempää arvoa kuin ilkeällä viihteellä joka tuhoaa ihmiset sisältä ja ulkoa. Tai jotain?

  Kunhana ajattelin tähän. Kiitos ymmärryksestä.

 2. tammikuu44 Says:

  Selitä nyt lyhyesti, mitä tuo ensimmäinen lause yrittää sanoa (”Ihmisyhteisö, joka ei selviä sensuromattomasta internetistä ansaitsee kohtalonsa.”)

  Ymmärrän sen niin, että sen kirjoittaja on jo päättänyt, että ihmiskunta tai jokin ihmisyhteisö käy tuhoaan kohden,jos sen internetiä sensuroidaan.

  On selvää, että esim.Pohjois-Korea ei ole kovin innostunut minkäänlaisesta vapaudesta. Silloin internetin vapaus olisi mahdottoman vaarallinen. Onhan tässä jotain kammottavaa.

  Koulussa opettajat hermoilevat internetin vapaudesta, koska pitävät sitä vaarallisena nuorille.
  Haluttaisiin jonkinlaista kontrollia. Kuitenkin elämme vapaan sanan ja ilmaisun maassa. Samoin haluttaisiiin kovin rasistisia ja väkivaltaisia sivustoja lakkauttaa. Ilmeisesti pidämme tätä kuitenkin oikeanan suuntana.

  Onkohan noissa tapauksissa edes kusymys vapauden rajoittamisesta. Vaan vahingon tuottamisen estämisestä, eihän huvikseen saa esimerkiksi tapella tai ammuskella ihmisiä.

  Jotenkin uskon ihmisten tolkullisuuteen ja arvostelukykyyn internetin käytössäkin. Sairaat ovat erikseen.

  Tuo Arton ajatus on hyvä: vapaalla ilmaisulla totuuden ilmaisemiseksi ei nykyään olekaan enää merkitystä siinä mielessä, että tätähän on tavoiteltu ja saavutettukin meillä Suomessa, sen sijaa on epäilyttävää vapauden nimissä syöttää viihdettä tms. joka tuhoaa ihmisen sisältä ja ulkoa.

  Hyvää Uutta Vuotta


 3. Hei Tuula.

  Selitä nyt lyhyesti, mitä tuo ensimmäinen lause yrittää sanoa (“Ihmisyhteisö, joka ei selviä sensuromattomasta internetistä ansaitsee kohtalonsa.”)

  Ymmärrän sen niin, että sen kirjoittaja on jo päättänyt, että ihmiskunta tai jokin ihmisyhteisö käy tuhoaan kohden,jos sen internetiä sensuroidaan.

  Voi sen noinkin tulkita. Itse käsitin sen siten, että jos sensuuria tarvitaan yhteisön koossapitämiseksi, niin kyseinen yhteisö ei ansaitse jatkaa olemassaoloaan. (Vähän vastaavasti kuin joku voisi sanoa, että pedofiilit tai raiskaajat tai murhaajat eivät ansaitse elää.)

  Toisin sanoin: Se, että internettiä pidetään vaarallisena nuorille, on merkki yhteiskunnan arvottomuudesta, koska loppujen lopuksi yhteiskunta on netin luonut ja pitää sitä yllä. Se ei ole itsenäinen otus.

  On kokonaan toinen asia miettiä, voiko vapauden määritellä siten, ettei sen varjolla voi rajoittaa toisten vapautta tai satuttaa toisia. Useat filosofit ovat yrittäneet, mutta yleensä siinä sivussa vapauden käsite on tullut määriteltyä hyvin ahtaasti.

  Itse koen mielekkäämpänä miettiä, missä määrin vapaus on mielekäs tavoiteltava asia. Kenties absoluuttinen vapaus – samalla myös absoluuttinen irrallisuus – on itsessään vahingollinen ihmisille.

  Hyvää uutta vuotta myös Mynämäen suuntaan.

  Moro Arto.

  Minusta tuo totuuden varjolla naureskelu on muotia myös netin ulkopuolella; ns. tosi-TV on käsittääkseni suosiossa television edessä passivoituvan kansanosan keskuudessa. Lieneekö 4chan ja vastaavat syy, seuraus vai sekä-että?

 4. tammikuu44 Says:

  Kiitos Tommi!Opettajana kyllän huomasin ainakin sen, että absoluuttinen vapaus,jopa hieman rajoitettu vapaus, on vahingollinen ihmiselle, ainakin murrosikäiselle!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: