Ibland tror jag mina uppsatser

04/02/2010

Naturvetenskaperna är död. Matematiken är död. Nej, det är inte sant. Världen som forskas av naturvetenskaperna är död.

Matematiken granskar världar som är stationära – om räkning eller bevis har rätt, resultat ska inte ändras även om man räknar igen. Forskarna finnar nya världar och nya regioner, men de är döda också.

Fysik, biologi och kemi är likadana. Den vetenskapliga metoden förutsätter en stationär värld. Vetenskapsmännen repeterar försöken igen och om den falsifieras inte vetenskapskommunen antar resultatet.

Vår moderna sekulära kultur bildas på naturvetenskaperna. Vi bor i döda världen som inte berättar oss historier, som inte hjälpar oss. Vi måste slita att ha maten. Några har inte nog maten. Människor är trott, deprimerad och stressad. Familjer är sönder. Människor har inget emot varandra. Samhällen är sjuka.

Naturvetenskaperna kan inte upplösa det här problemet, eftersom naturvetenskapliga paradigm är en del av det problemet. Jag har tidigare skrivit att kapitalismen är en andra del. Det bor för mycket människor i städer, så de alla är främlingar. Samhällen vill inte ändras, men någonting kommer att hända. Kanske samfunder i konkreta världen eller på nätet kommer att bli viktigare. Kanske civilisationen kommer att ramla. Kanske teknologi och vetenskaper kommer att förlänga våra döda civilisation.

Jonne Arjoranta har skrivit om skillnaden mellan naturvetenskaper och samhällsvetenskaperna. Han säger att efter forskning i samhällsvetenskaperna publiceras kan man ändras världen så att resultat av forskningen är verkligen falskt. Samhällsvetenskaperna är inte döda. Kan sociala samhällsvetenskaperna löser den moderna tragedin? Kanske, men jag är inte optimistik.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: