Pikaruokavaikuttaminen

14/02/2010

Saksalaiset näkivät juutalaisia lastattavan karjavaunuihin ja laittoivat verhot ikkunan eteen – mitä he pystyisivät tekemään? Tästä sitten myöhemmin tunnettiin kovasti syyllisyyttä kansan tasolla.

Nykyään moni näkee ongelmia yhteiskunnassa – ympäristöasiat ovat suosittuja, kuten myös ulkomaalaisasiat ja rasismi. Moni laittaa verhot ikkunan eteen. Harvat alkavat aktiiveiksi jonkin asian puolesta. Useat tekevät pieniä, arkisia asioita jotain aatetta edistääkseen.

Markkinatalous antaa ihmisten vaikuttaa ostopäätöksillään – voting with one’s wallet, sanoisi englantia puhuva. Osta ympäristömerkittyä tai kotimaista tai reilun kaupan tavaraa ja parannat maailmaa. Samoin voit kierrättää ja lajitella jätteitä, voit laittaa nimesi adressit.com – sivustolla satunnaiseen adressiin, voit kirjoittaa blogia jolla on noin kahdeksan lukijaa ja ajaa siellä asiaasi, tai tehdä muuta vastaavaa.

Tällä alustuksella asetan kysymyksen: Missä määrin pienistä teoista on hyötyä ja missä määrin ne ainoastaan antavat hyvän mielen, hiljentävät äänen joka sanoo, että jotain pitäisi tehdä?

Ensimmäinen havaittava seikka on, että pienillä teoilla on väliä. Yhteisö koostuu ihmisistä ja yhteisön toiminta on ihmisten toimintaa. Muutokset alkavat pienistä teoista. Joten lajitelkaa ne jätteenne, niin ehkä planeetta pysyy ihmisille elinkelpoisena hieman pitempään ja kirjoittakaa blogitekstejä sensuuria vastaan, jotta vapaa ilmaisu voisi selvitä hieman pitempään. Hyöty on vaivaa suurempi.

Hyöty ja vaiva. Ostamalla ympäristömerkittyä ruokaa, esimerkiksi, et näe juurikaan ylimääräistä vaivaa, mutta teet silti jotain hyödyllistä. Vastaavasti jätteiden lajittelu aiheuttaa hyvin vähän ylimääräistä työtä, mutta lienee hyödyllistä. On mahdollista tehdä pieniä tekoja, joilla on edellisen kappaleen mukaan vaikutusta. Tämä on hyvä asia – muutokset tapahtuvat niiden ollessa helppoja ja vaivattomia.

Toisaalta ihminen pystyy tekemään paljon enemmän. Jopa aatteistaan ystävilleen ja läheisilleen puhuminen on enemmän, kuin mitä monet tekevät. On myös mielenosoituksia, yhdistyksiä ja puolueita. Poliitikoille voi kirjoittaa tai politiikkaan voi mennä mukaan. Voi mainostaa blogiaan ja tehdä siitä suositun. Voi kaapata lentokoneita ja törmäillä niillä kuuluisiin maamerkkeihin, vaikka en sitä suosittele vaikuttamisen keinona.

Yksinäinen ihminen voi muuttaa asioita, ainakin hankkimalla muita ihmisiä mukaansa. Jos maailmassa on suurta vääryyttä, riittääkö pelkkä kierrättämän ja reilun kaupan kahvin ostaminen sen korjaamiseksi? Järjestelmiä on hankala muuttaa sisältäpäin. Vapaakauppasopimuksiksi kutsutut hirvitykset eivät korjaudu ostamalla reilun kaupan kahvia. Ympäristö ei parana kuluttamalla hiukan vähemmän – se korkeintaan kuolee hitaammin.

On pelottavaa taistella nykyistä järjestystä vastaan. Minä en ainakaan sitä uskalla tehdä. Pieni, heikko vaikuttaminen on hyvästä, koska sitä voi tehdä taistelematta, joten useammat uskaltavat tehdä niin. Kierrättäkää. Ei se maailmaa pelasta, mutta hyvästä se kuitenkin on.

Moderni länsimaalainen ei vain peittäisi karjavaunuun lastattavia juutalaisia näkyvistä – hän allekirjoittaisi adressin sen puolesta, että juutalaiset saisivat tuoleja ja ostaisi aitoja juutalaisten valmistamia kattiloita.

Mainokset

2 Responses to “Pikaruokavaikuttaminen”

 1. tammikuu44 Says:

  Valta tämän maailman muuttamiseen on siellä missä on rahakin. Siellä missä sitä rahaa on, ei ole halua muuttaa maailmaa, ainakaan siihen suuntaan, että kaikkien ihmisten hyvinvointi paranisi ja oikeudemukasuus tapahtuisi, maailma pelastuisi!

  Tämä pikaruokavaikuttaminen kuten sanoit antaa ihmisille vain hetkeksi mielikuvan, että on tehnyt oman osuutensa. Ehkä valtaa ja rahaa omistavat piirit suosivatkin tällaisia ”pieniä tekoja”, jotta suuret ja radikaalit unohtuisivat, ihmiset pysyisivät rauhallisina.

  Ehkäpä tällaisella asioista jauhamisella on kuitenkin jotain merkitystä, se saa ihmiset odottamaan. Tässä rakennetaan pohjaa sille, että tavalla tai toisella muutos tulee…

  Luepa sellaisesta blogista kuin Privaattidosetti (Huom! se on tosiaan dosetti, ei dosentti) sellainen juttu kuin Vasemmistolaisesta taiteesta. Hyviä kommentteja myös. Juttu ei ole aivan samaa, mitä tässä sinulla nyt, mutta vasemmiston ja oikeiston määrittelyä kumminkin.


 2. Yhteiskunta koostuu ihmisistä. Muutos alkaa ihmisten tasolta, jos se mistään alkaa. Pienet teot tekevät muutoksen aloittamisen helpommaksi ja voivat siten olla tärkeitä tai hyödyllisiä.

  Privaattidosetti on seuraamisen arvoinen – kiitos vinkistä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: