Rahan haju

30/08/2010

Raha ei haise, väittää sanonta. Yleensä tällä viitataan siihen, että rahan alkuperä ei merkitse mitään sen arvoa pohdittaessa. Muutama erikoistapaus poislukien tämä on totta – rahan idea on toimia vaihdon välineenä siten, että kaikki vaihdettava on mitattavissa sen avulla.

Sanonta voi myös viitata siihen, että rahan lähteellä ei ole mitään moraalista merkitystä. Tämä on mielestäni väärin – lahjukset ovat laittomuuden lisäksi moraalittomia, enkä myöskään huume- tai ihmiskaupalla ansaittua rahaa mielelläni vaihdossa kelpuuttaisi. Rahaa pestään, jotta sen haju hälvenisi.

Tilanne muistuttaa vastuun ongelmaa. Jos esimies käskee toimimaan alaisen moraalin vastaisesti ja alainen tottelee, onko vastuu hänellä? Mielestäni kyllä. Vastuu on toki myös esimiehellä, joka käskyn antoi. Vastaavasti kaupankäynti ei poista vastuuta keneltäkään – jos myyt vakoilulaitteistoa, olet vastuussa siitä, mihin sitä käytetään. Jos myyt aseita, olet vastuussa tappamisesta, joka niillä toteutetaan, tai niiden antaman rohkeuden turvin tapahtuu.

Kuitenkaan ihmiset eivät tiedä kaikkien tekojensa seuraamuksia, ja vaikuttaa kohtuuttomalta sitä vaatia. Tämä on markkinatalouden, suuren rahanpesulan, suora seuraus. (En nyt tuomitse markkinataloutta.) Vaihtotalouteen ja henkilökohtaiseen luottamukseen perustuvassa järjestelmässä voit vaihtaa aseesi naapurille, koska tiedät että voit luottaa häneen. Markkinataloudessa rahaa vaihdetaan suurille ja usein kasvottomille järjestöille ja yhtiöille, ja sellaiset ovat kovin huonoja kantamaan vastuuta tai herättämään luottamusta.

Ongelma on tavallaan päinvastainen pikaruokavaikuttamiseen nähden – toisaalta tekojensa seuraamuksia ei voi seurata, ja toisaalta ne ovat usein mitättömiä. Joko et oleellisesti pysty vaikuttamaan taloudellisilla päätöksilläsi tai vaikutukset ovat liian laajat ymmärrettäviksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: