Oikea ja väärä

04/02/2011

Eräs kaverini, olkoon tässä nimeltään U, oli opetuksessaan kohdannut ihmisen, olkoon tässä K, joka jatkuvasti keskeytti kun U yritti häntä auttaa. Eräs henkilö, ilmeisesti K:n kaveri, kysyi myöhemmin U:lta, että haittasiko keskeyttely häntä. U vastasi myöntävästi. K syytti myöhemmin U:ta pahan puhumisesta selän takana. U sanoi vain kertoneensa totuuden eikä syyttäneensä ketään mistään.

Olisi houkuttelevaa julistaa, ketä tästä pienestä draamapurkauksesta kuuluisi syyttää, kuka oli oikeassa ja kuka väärässä. On kuitenkin syytä miettiä: Mitä hyötyä olisi julistaa joku syylliseksi vääryyteen ja toinen oikeamieliseksi? Kuka siitä mitään hyötyisi? Syyttäminen lisää kipua eikä paranna haavoja.

U:n asemassa, viimeisessä kohdassa, pyytänyt anteeksi aiheuttamaani mielipahaa ja sanonut, että se ei ollut tarkoituksellista. Olisin myös kuunnellut K:n puheet ja syytökset. Itsensä puolustelu, mukaanlukien tekojensa perustelu, johtaa vain lisädraamaan, sillä onhan se omien tekojen oikeutuksen perustelua.

Jos haluaa parantaa haavoja ja korjata ihmissuhteita (laajasti ymmärrettynä, ei siis tarkoita pelkästään romanttisia suhteita) olisi suotavaa keskittyä korjaamaan syntynyt ongelma ja selventämään asioita siten, että vastaavaa ei tapahdu uudestaan.

Ensimmäinen huomautus koskee oikeusjärjestelmää, jonka tarkoitus on täsmälleen sanoa kuka on oikeassa ja kuka väärässä. Asioiden korjaamista ja haavojen parantamista se ei edes yritä. Onneksi erilaiset sovitteluratkaisut ovat keräämässä suosiota.

Toinen koskee tuntemattomia ihmisiä. Kuinka suuri motivaatio on oikeasti puhua ja sopia asiat satunnaisen vastaantulijan, tai opetettavan, kanssa? Tuntemattomien kanssa asiointi täten kasvattaa mahdollisuuksia haavojen syntyyn ja syyttelyyn, oikean ja väärän julistamiseen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: