Ei mielipidettä

22/02/2011

Keskisuomalainen uutisoi, että sain kyseenalaisen kunnian päästä kymmenen mielipiteettömimmän ehdokkaan joukkoon heidän vaalikoneessaan.

Ensimmäinen reaktio oli epämääräinen paha olo. Vastasin kysymyksiin viime hetkellä (koska tunnuksia vaalikoneeseen ei ollut sähköpostiin tullut ja muistutuskin löytyi roskapostin joukosta; asia kyllä korjattiin pikaisesti, kunhan siitä huomautin) ja kuumeessa. Ei kai ollut mitään tyhmyyksiä tullut ruksattua? Muutama korjattava kohta löytyi kyllä, mutta ei mitään maata järisyttävää.

Kenties siis olen mielipiteetön kaikkia miellyttämään pyrkivä ja siis täysin kelpaamaton päätöksiä tekemään? Kenties, mutta luultavasti tulos heijastelee myös muita seikkoja.

Ensimmäinen, merkittävä, seikka koskee valittuja kysymyksiä. Kuinka moni niistä koskee sananvapautta tai yksityisyyden suojaa? Entä tekijänoikeuksia tai patenttilainsäädäntöä? Vihjeenä voi mainita, että vastaus ei ole kaukana pienimmästä luonnollisesta luvusta. Myös ympäristöasioita koskevat kysymykset usein olettavat, että energianlähteiden valitseminen on riittävää ympäristöpolitiikkaa, vaikka ongelmana on enemmän maailman liikakansoitus ja siitä seuraava sukupuuttoaalto sekä muut seikat, joiden korjaaminen vaatii ihmisten käyttämän energian (mukaanlukien ruoan) määrän vähentämistä, jos halutaan estää tai edes pehmentää tulevia katastrofeja. Ilmastonmuutoksen hidastaminen ei ole riittävää, kierrätys ja pieni energian kulutuksen tehostaminen eivät korjaa mitään.

Vähemmän merkittävä mutta kenties maininnan arvoinen tekijä on vastausskaalan puute. Vaalikoneessa on mahdollista sanoa, että on täysin samaa mieltä asiasta, täysin eri mieltä, tai että ei omaa merkittävää mielipidettä suuntaan tai toiseen. Entä mitä tarkoittaa yksi pykälä suuntaan ”samaa mieltä”? Entä kaksi pykälää? Mikä on ero? Vastaaminen on tältä kannalta subjektiivista ja vastausten keskiarvoisuus heijastaa osittain henkilöiden taipumusta vastata testeihin äärimmäisesti tai keskimääräisesti.

Toki on myös myönnettävä, että on useita asioita, joihin en ole ehtinyt perehtyä tai joita koskien minulla ei ole selvää kantaa. Ei uutinen sikäli täysin väärässä ole. Jotkut asiat myös ovat yksinkertaisesti hankalia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: