Tupaswilla

20/06/2011

Olin viikonlopun Tupaswillassa keskiaikamarkkinoilla joidenkin muiden historiallisen miekkailun seuralaisten kanssa. Meillä oli näytöksiä, joihin en oleellisesti osallistunut, sekä teltan luona aseiden esittelyä ja yleistä höpinää, joihin osallistuin. Lisäksi harjoittelin siinä teltan luona vähän, kun oli tylsää ja vähän ihmisiä paikalla.

Tilaisuudessa kaikki myyjät (käsitöitä, vähän palveluita ja elintarvikkeita, sekä muutama kirja oli myynnissä) ja esiintyjät olivat pukeutuneet enemmän tai vähemmän keskiaikaisesti, kuten mekin olimme.

Ohjelmasta voisin mainita muutaman sanan: Lasten metsäseikkailut lähtivät meidän telttamme naapurista, ja jotain menninkäistä siellä ilmeisesti etsittiin. En napannut ketään lasta, joten jätin osallistumatta. Jokin suo-ooppera, jossa tapahtui eeppinen hyvän ja pahan välinen taisto yhdistettynä perinteisiin naimakiistoihin, oli katsomisen arvoinen, mutta meni minulta ehkä hitusen ohi. Parkour-esitys ei vielä hirveästi haitannut homman teemaa, mutta samojen henkilöiden breakdance ja siihen sopiva musiikki (esim. you’re not black enough kuului kappaleessa, kovin modernia) hieman häiritsi ainakin minua. Aikaan sopivaa musiikkia oli vähän – enemmän olisi saanut olla. Esittäjiä pitäisi kyllä löytyä. Meillä oli tekniikkaesityksiä, teeskennelty oikeudellinen kaksintaistelu (kahteen kertaan) sekä Villen ja Jukan välistä vapaaottelua/peliä (free play).

Vaatetus siis ole keskiaikainen. Vaatteiden nimiä ja muita teknisiä termejä en tiedä, mutta lyhyitä selvityksiä kiinnostuneille: Takki-tunika-mekko tummanvihreää villaa (Terhin tekemä), aluspaita vaaleaa pellavaa (Terhi teki, minä viimeistelin paikoin esittäen paljon tyhmiä kysymyksiä Terhille ja Eliisalle), nyörillä kiinnitettävät vaaleat pellava-alushousut (Terhin käsityötä, ja vaativat paremman nyörin mukavuuden takia, nykyinen kun ei jousta lainkaan ja niinpä housut valuvat vähän ja nyörin avaaminen solmusta on hieman hankalaa), ruskeaa villaa olevat lahkeet eli oikeammin (pitkät) sukat ilman varsinaista sukkaosaa (muistaakseni yhdistin lahkeet kasaan, ja Terhi kai leikkasi ja mittasi jne. sopivat palat, tai ehkä leikkasinkin jotain) – sukat kiinnitetään alushousuihin, ja sukkaosat puuttuvat, koska kuljin paljain jaloin – ja lopuksi vielä tummanpunainen, ruskeareunainen villahuppu (leikkasin kankaat ja laitoin yhteen, Terhi opasti ja piirsi sopivat palaset sekä Eliisa opasti). Asukokonaisuuden täydellisti pitkämiekka huotrineen ja vöineen. Oikeaa aikaan sopivaa vyötä ei löydy, joten huotra oli ihan mukava.

Kankaanpalat yhdistettiin vaatteiksi käsin ompelemalla vaalealla pellavalangalla. Nämä tehtiin kiireellä eikä mitään koristeompeleita löydy. Aluspaidan huolittelin lauantai-iltana Tupaswillassa kyytiä takaisin odotellessa.

Vaatteet oliva ihan mukavat – ne hengittivät hyvin ja vaikka toiminnan jälkeen saattoi olla hieman lämmin, niin varsinaisesti kuuma ei tullut, kunhan suorasta paahteesta pysyi poissa. Aurinko ei hirveästi paistanut, joten tämä ei ollut ongelma.

Valokuvatodisteita vaatteista tai tilaisuudesta saattaa ilmaantua jossain vaiheessa, tai ainakin voin sellaisia antaa kysyville, sikäli kuin joku kamerallinen niitä tarjoaa. Minusta ei hirveästi oma väki tainnut kuvia ottaa, mikä ei minua kyllä harmita.

Turkuun olen menossa parin viikon päästä sikälaisille markkinoille humua ihmettelemään joidenkin muiden jyväskyläläisten kera. Siellä keskustassa olisi epäkohteliasta kävellä miekan kanssa, joten taidan tyytyä lainavyöhön.

Lisäksi kaupallinen tiedote: Jos joku lukija haluaa kotimaassa käsin ommeltuja keskiaikaisia asusteita, niin tunnen ihmisen tai muutaman, jotka voivat sellaisia sopivaa maksua ja kohteliasta pyyntöä vastaan tehdä ja voin välittää yhteystietoja. Toinen mokoma: Linkkilistaan lisäsin takomo Alkutulen, jonka seppä Eetu Summanen seurassamme miekkailua harjoittelee. Eetu on mukava ihminen, mutta hänen töistään minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta, joten en niitä kehtaa suositella.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: